China wijst vijftien natuurgebieden aan

Foto: Charlie Fong, Wikimedia Commons/publiek domein

China heeft vijftien gebieden aangewezen waar heen een ‘rode lijn’ omheen wordt getrokken en waar economische ontwikkeling wordt verboden. In totaal wordt 610.000 vierkante kilometer nu beschermd gebied, bijna zoveel als de oppervlakte van Frankrijk. Uiteindelijk moet een kwart van China onder de afgebakende gebieden gaan vallen, verklaart het ministerie van Milieubescherming. China wil verder grote landbouwgebieden ontgiften en het gebruik van pesticiden terugdringen. Peking moet de monden van een vijfde van de wereldbevolking voeden met slechts een goeie zeven procent van het wereldwijde landbouwareaal. Het land is ook bezig met een bebossingscampagne en wil bomen planten op een gebied dat zo groot is als Ierland. Ik vind het opvallend dat China een stuk sneller leert dan Europa en de Verenigde Staten. De Europeanen kwamen pas een dikke eeuw na de Industriële Revolutie tot het inzicht dat er toch echt stappen nodig waren om ernstig verziekte leefmilieus aan te pakken. In de Verenigde Staten is dit besef bij een groot deel van de bevolking nog steeds niet doorgedrongen, getuige de keuze voor een president die blijft volharden in het ridicule mantra ‘clean coal’. Hoewel China pas sinds kort een industriële grootmacht is, komen in het Aziatische land nu al serieuze plannen van de grond om de economie te verduurzamen.

Lees ook:China reguleert toerisme naar Antarctica
Lees ook:Leefgebied van reuzenpanda bedreigd door koeien en paarden
Lees ook:Zeeuwse reuzenkat valt in de prijzen
Lees ook:Smokkelaar opgepakt met ‘vleeskatten’
Lees ook:Qatar gaat melktekort oplossen door vierduizend koeien in te vliegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.