Nieuwe tool checkt klimaatimpact van je vakantie

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen druk op zoek naar een fraaie vakantiebestemming voor later dit jaar. We zijn nu eenmaal een reizende en rusteloze diersoort, constant op zoek naar nieuwe afleidingen en pleziertjes om te ontsnappen aan de vaak monotone realiteit van het alledaagse leven. Veel (verre) reizen, zelfs als ze het predicaat ecotoerisme dragen, gaan gepaard met een behoorlijke ecologische voetafdruk. Om te kijken wat de impact van jouw vakantie op het milieu is, heeft Milieu Centraal een nieuwe tool ontworpen. De Klimaatwijs op Vakantie tool geeft inzicht in de CO2 uitstoot van het vervoer, de accommodatie en de activiteiten ter plekke. Bij de meeste vakanties zijn de afstand naar de bestemming en de vervoerskeuze de bepalende factoren voor de impact van een reis of vakantie op het klimaat. Een zonvakantie van twee weken naar Bali levert voor vier personen bijvoorbeeld een uitstoot op van ruim 16.000 kg CO2. Kiest het viertal voor twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Nog minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met een kampeervakantie met de auto in Frankrijk, namelijk 750 kg CO2. Om dit een beetje in perspectief te plaatsen: een gemiddeld gezin stoot jaarlijks ruim 4.000 kilo CO2 uit voor het energiegebruik in huis en nog eens ruim 4.000 kilo CO2 voor zijn voeding.

Lees ook:Roofdierencentrum Pantera neemt nieuwe tijgers op
Lees ook:Website voor flexitariërs gelanceerd
Lees ook:Wakker Dier komt met vleeswijzer
Lees ook:Natuur & Milieu: veestapel moet flink inkrimpen om klimaatdoelen te halen
Lees ook:Bisschop pleit voor vleesloze vrijdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.