Kou keert weer terug rond warme Noordpool

Goed nieuws voor de ijsberen en andere die afhankelijk zijn van dikke lagen pakijs: het wordt weer kouder op de Noordpool. Na een ‘hittegolf’, waarbij temperaturen rond het vriespunt werden bereikt, was het donderdag 15 graden onder nul. Normaal vriest het in deze tijd van het jaar nog wel een stukje strenger. De relatief hoge pooltemperaturen werden veroorzaakt door warme lucht vanuit het zuiden. Een boei op 330 kilometer van de pool gaf een temperatuur van min 1 graad aan. Een andere boei, op 500 kilometer van de pool, registreerde precies nul graden. Boeien meten de temperaturen, omdat er op de Noordpool geen weerstation staat. Het dichtstbijzijnde land is Spitsbergen, op 1500 kilometer van de pool. Daar was het donderdag 5 graden boven nul, ongeveer 15 graden hoger dan normaal deze tijd van het jaar.

Lees ook:IJsniveau op Noord- en Zuidpool historisch laag
Lees ook:Groter risico op natuurbranden door ware en droge nazomer
Lees ook:Natuur van slag door warme novembermaand
Lees ook:Baardagamen worden dommer door opwarming aarde
Lees ook:Studie: Europa in de toekomst vaker getroffen door natuurrampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.