Valentijsboeketten vaak giftig voor bijen

De kans is groot dat het boeketje bloemen dat je jouw geliefde voor Valentijnsdag schenkt bij bijen een stuk minder in de smaak zal vallen. Een Greenpeace-steekproef onder onlinebloemenverkopers wijst namelijk uit dat 75 procent van de bij Fleurop, De Bloemist, Euroflorist en Topbloemen bestelde boeketten bij-onvriendelijke bestrijdingsmiddelen bevat. Op de boeketten zaten in totaal maar liefst 100 restanten van bestrijdingsmiddelen. Een derde bevatte stoffen die uiterst schadelijk zijn voor bijen. Op drie boeketten zaten elf restanten van in de Nederlandse sierteelt verboden middelen. Een exemplaar bevatte zelfs een restant van het zeer schadelijke fipronil. Dit is niet alleen een anti-luizenmiddel, maar ook een beruchte bijendoder, die in de gevonden concentratie in potentie duizenden bijen zou kunnen doden. Juist vanwege deze hoge giftigheid voor bijen is het gebruik van dit middel in Europa sinds vorig jaar verboden. Hoewel bijen dus van bloemen houden, doe je de nijvere beestjes met het gemiddelde valentijnsboeket dus duidelijk geen plezier.

Lees ook:Greenpeace pleit voor verbod op producten met bijengif
Lees ook:Bijen verslaafd aan nectar met pesticiden
Lees ook:Roofvogels vergiftigd door Friese jager
Lees ook:Texaanse boer gedood door zwerm woedende bijen
Lees ook:‘Headbangende’ bijen verzamelen razendsnel stuifmeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.