RUG gebruikt wilde vogels voor dierproeven

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruiken honderden in het wild gevangen spreeuwen en kauwen voor dierproeven. Daarmee zijn ze in overtreding, omdat volgens de regels alleen proefdieren gebruikt mogen worden die hiervoor zijn gefokt, stelt dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. Volgens de organisatie ondergaan de vogels een zware hersenoperatie waarbij meetapparatuur aan het kopje wordt vastgemaakt. Vervolgens worden ze gedwongen om heen en weer in een kooi te vliegen voor voedsel. Zo worden de dieren uit hun slaap gehouden. Na het verzamelen van de data worden uiteindelijk alle dieren gedood. Animal Rights ziet het experiment als een ‘klassiek voorbeeld van een onethische proef waarvan nut en noodzaak niet zijn bewezen’. De RUG heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.

Lees ook:Vlaamse overheid sluit omstreden slachthuis
Lees ook:Misstanden bij nertsenfokkerij Rios Mink
Lees ook:Horrorslachthuis Tielt mag uitbreiden
Lees ook:Witte haai springt boot in
Lees ook:Vangstoperatie ganzen verstoord door activisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.