Rat kan vliegensvlug tbc opsporen

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Wetenschappers in de Tanzaniaanse stad Morogoro hebben een gambiahamsterrat (Cricetomys gambianus) geleerd een gevaarlijke vorm van tuberculose te ontdekken. De eenjarige Riziwan krijgt avocado als beloning voor zijn speurvaardigheden. Al sinds zijn geboorte wordt de rat geoefend in het ruiken van de geur die bij de ziekte hoort. Deze specifieke vorm van tbc is voor artsen en medische wetenschappers juist bijzonder moeilijk te traceren. Voor Riziwan is het een koud kunstje. Hij kan aan het slijm van een potentiële patiënt ruiken of die tuberculose heeft. Bij een test kon de rat binnen 15 minuten bij dertien mensen in een vroeg stadium vaststellen dat ze de ziekte hebben, schrijft The Guardian. De artsen zien het direct: de rat krabt namelijk met zijn pootje op de metalen bodem van het gebruikte metalen plaatje als hij tbc ruikt.

Lees ook:Papegaaivis slaapt in slijmcocon
Lees ook:Hond spoort ziekmakende bacterie met speels gemak op
Lees ook:Dassenslachting Verenigd Koninkrijk ‘dom plan’
Lees ook:Walvissen telbaar vanuit de ruimte
Lees ook:Nieuwe tekenziekte ontdekt in Engeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.