Vroege Vogels op bezoek in de Meinweg

Afgelopen week hebben we in de Meinweg bezoek gehad van Vroege Vogels TV. Ze kwamen om een reportage te maken over het hazelwormenonderzoek dat we al een aantal jaren uitvoeren in het Midden-Limburgse natuurgebied. Omdat de hazelworm een amper onderzochte soort is, is het Meinwegproject vrij uniek. We tellen namelijk niet alleen het aantal individuen dat we onder de platen aantreffen, maar proberen de dieren ook op individueel niveau te determineren. Zo krijg je namelijk ook meer informatie over hun levensloop en migratiebewegingen binnen het terrein. Maar ik hoor het u al vragen: hoe identificeer je een individuele hazelworm? Gemakkelijk is het inderdaad niet, maar het keelpatroon is bij elk dier net wat anders en dus uniek. Door hier een foto van te maken en al die beelden in een database te stoppen, kun je de dieren met heel wat gepuzzel wel individueel determineren. Hoewel de absolute toptijd voor hazelwormen inmiddels net achter ons ligt, wisten we toch nog redelijk wat exemplaren te vinden onder de reptielenplaten. Presentator Menno Bentveld en de crew waren prettige mensen om mee te werken en vooral blij dat we zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren op film konden vastleggen. Al met al een geslaagde dag dus. Het item over de hazelwormen in het Meinweggebied zal hoogstwaarschijnlijk over twee of drie weken worden uitgezonden in de tv-uitzending van Vroege Vogels op NPO 2.

Lees ook:Hazelwormenonderzoek Meinweg bij Vroege Vogels
Lees ook:Reptielenplaten draaien blijft interessant
Lees ook:Hazelwormen ook weer actief
Lees ook:Hazelwormen en zomerwarmte
Lees ook:Hazelwormenliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.