Hommelkoninginnen minder productief na blootstelling aan insecticiden

Hommelkoninginnen die worden blootgesteld aan bepaalde insecticiden zijn daarna veel minder productief in de voortplanting. Die ontwikkeling kan op de korte tot middellange termijn zorgen voor het verdwijnen van hommelpopulaties. Dat betogen ecologen in een studie die recentelijk is gepubliceerd in het blad Nature: Ecology & Evolution. De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat de kans dat een hommelkoningin een nieuwe kolonie sticht na blootstelling aan de stof thiamethoxam met meer dan een kwart afneemt. Thiamethoxam is een vast bestandsdeel van een groot aantal bestrijdingsmiddelen. De wetenschappers stelden driehonderd koninginnen, de helft van onderzochte exemplaren, die succesvol uit de winterslaap waren gekomen twee weken bloot aan insecticideconcentraties die gelijk zijn aan die in stuifmeel en nectar. Daarna werd tien weken lang het sterftecijfer en ‘eierleggedrag’ gevolgd. Daaruit bleek dat er 26 procent minder kans is dat koninginnen na langdurige blootstelling aan thiamethoxam een nieuwe kolonie starten. De ecologen stellen aan de hand van een rekenkundig model vast dat de langdurige blootstelling aan pesticiden de kans op het lokaal uitsterven van hommels aanzienlijk vergroot.

Lees ook:Insecticiden mogelijk belangrijke veroorzaker van bijen- en hommelsterfte
Lees ook:Aanhoudend warm lenteweer kan leiden tot wespenplaag
Lees ook:‘Headbangende’ bijen verzamelen razendsnel stuifmeel
Lees ook:‘Landbouwgif veroorzaakt massale bijensterfte’
Lees ook:Vleermuis met supertong voor het eerst gefilmd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.