Kabinet spaart zeldzame koeienrassen

Foto: Tjibbe, Wikimedia Commons/publiek domein

Boeren die zeldzame koeienrassen houden, hoeven geen dieren af te staan om het mestoverschot terug te dringen. Staatssecretaris Martijn van Dam maakt voor hen een uitzondering, zo liet hij donderdag aan de Tweede Kamer weten. Van Dams mestmaatregelen dreigden zeldzame runderen als de blaarkop (zie foto), de lakenvelder, de heidekoe en het Fries roodbont de kop te kosten. Om inteelt bij deze kleine rassen te voorkomen, is voortdurende aanwas nodig. Maar Van Dam stelde alle melkveehouders die hun veestapel uitbreiden een straf in het vooruitzicht. Voor de zeldzame runderen kon de staatssecretaris echter gemakkelijk een uitzondering maken, zo stelt hij. Want boeren die deze rassen houden zijn al geregistreerd. Bovendien hebben de zeldzame runderrassen op hun boerderijen doorgaans veel ruimte en dragen ze ook nauwelijks bij aan het mestprobleem. Eerder deze week streek Van Dam ook al de hand over het hart voor koeien die puur voor hun vlees worden gehouden. Zij hebben evenmin een aandeel in het mestoverschot.

Lees ook:Voortbestaan van zeldzame runderrassen in gevaar
Lees ook:Strenge mestregels gevaar voor zeldzame koeienrassen
Lees ook:Grote honden sterven eerder dan kleintjes
Lees ook:Doodvonnis voor vijfduizend Britse dassen
Lees ook:Peruanen steeds vaker het doelwit van vampiers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.