Goede start knoflookpaddenseizoen Meinweg

Nu het voorjaar langzaamaan tot volle wasdom begint te komen, zijn we in NP De Meinweg ook weer volop bezig het inmiddels al enkele jaren lopende knoflookpaddenproject. Nadat het bijzondere diertje enkele jaren terug bijna uit het gebied was verdwenen, is een reddings- en herintroductieproject (dat vooral bestond uit het opkweken van eisnoeren en jaarlijks uitzetten van larven in kansrijke wateren) opgestart. Sindsdien zetten we elk voorjaar een paar wateren af met schermen, graven we emmers in en determineren we de knoflookpadden die we zo vangen. Het rugpatroon van elk dier is namelijk zo uniek dat je met een goede foto individuen aan die tekening kunt herkennen. Na een toch wel succesvol 2015, vielen de aantallen vorig jaar wat tegen. We waren er dan ook bevreesd voor dat de stijgende lijn van twee jaar terug inmiddels alweer gestagneerd was. Maar gelukkig lijkt het daar tot nu toe niet op. In een week tijd hebben we al meer individuen gevangen dan vorig jaar in de hele voortplantingsperiode (half maart tot en met mei). We zitten met 34 verschillende exemplaren zelfs al bijna op het niveau van 2015, terwijl de verwachting is dat er op natte en regenachtige avonden nog wel wat meer dieren naar het water gaan trekken. Met name vorig weekend en het begin van afgelopen week waren erg vruchtbaar door de hoge nachttemperaturen en aanzienlijke hoeveelheden hemelvocht. Het is te hopen dat de opmars van de knoflookpad zich dit seizoen verder doorzet en uiteindelijk weer gaat resulteren in een stabiele en levensvatbare Meinwegpopulatie die helemaal op eigen kracht kan overleven.

Lees ook:Veel dagpauwogen dit voorjaar
Lees ook:Knoflookpaddenseizoen nog in volle gang
Lees ook:Meer padden overgezet in 2015
Lees ook:Wilde kat wel, maar lynx nog niet terug in Nederland
Lees ook:Wilde katten planten zich voort in Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.