Hoop op verbod bijengif groeit

De Bijenstichting en Greenpeace zijn blij dat de Europese Commissie voorstelt om een aantal voor bijen schadelijke bestrijdingsmiddelen te verbieden. Uit gelekte documenten blijkt dat Brussel drie zogeheten neonicotinoïden alleen nog in kassen wil toestaan. Het gebruik van de insecticiden die worden geproduceerd door de chemiereuzen Bayer en Syngenta wordt sinds 2013 al ingeperkt, maar lidstaten mogen er nog wel een vergunning voor afgeven. Dat zou in de toekomst ook nog mogen, maar alleen als de noodzaak voor het gebruik grondig wordt aangetoond. De EU-lidstaten stemmen mogelijk medio mei over het voorstel. De kans bestaat echter dat zij willen wachten op een studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Die wordt in de herfst verwacht.

Lees ook:Afsnijden definitief haaienvinnen verboden in EU
Lees ook:Weer geen extra bescherming voor kwetsbare zeebaars
Lees ook:Europa verlengt vergunning glyfosaat met vijf jaar
Lees ook:Visstand Middellandse Zee zorgwekkend laag
Lees ook:Europees Parlement pleit voor strengere controles op dierenwelzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.