Minder imkers houden meer bijen in Europese Unie

Het aantal bijenkorven in de EU blijft toenemen. In de periode 2013-2015 stonden er volgens de Europese Commissie 15,7 miljoen honingkasten in de lidstaten, een toename van 12 procent ten opzichte van de periode ervoor. Het aantal imkers in de EU neemt volgens Brussel af (4 procent), maar ze houden bij elkaar wel meer bijen. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd rapport. Veruit de meeste imkerijen (96 procent) kunnen met minder dan 150 kasten kleinschalig worden genoemd. Brussel stelt jaarlijks 33 miljoen euro beschikbaar voor nationale programma’s die de bijenteelt moeten stimuleren. Vooral Spanje, Frankrijk en Roemenië doen een beroep op de EU-steun, die onder meer is bedoeld voor de verbetering van de gezondheid van de bijenpopulatie. Nederland en omringende landen hebben steeds vaker te kampen met massale wintersterfte. De hoofdoorzaken voor de teloorgang van veel bijenvolken zijn ziekten, een verslechterend voedselaanbod en het gebruik van pesticiden zoals neonicotinoïden.

Lees ook:Onderzoek moet achteruitgang spreeuw remmen
Lees ook:Libellensoorten hebben profijt van schoner water
Lees ook:Milieubureau VN luidt noodklok over hoge bijensterfte
Lees ook:Meer geiten en minder runderen in Nederland
Lees ook:Europese Unie trekt extra geld uit voor bijenbescherming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.