Regels ritueel slachten aangescherpt

De regels voor het ritueel slachten van dieren worden aangescherpt. Een belangrijke verandering is dat het speciale vlees alleen nog maar voor de Nederlandse markt mag worden gebruikt. Op dit moment verdwijnt nog vrij veel ritueel geslacht vlees naar het buitenland. Ook gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) permanent toezien op het slachtproces. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), die al eerder verklaarde de huidige uitvoeringspraktijk niet acceptabel te vinden, heeft met de joodse en islamitische organisaties afspraken gemaakt over de nieuwe regels. De nieuwe regels zijn een verdere uitwerking van de afspraken die oud-staatssecretaris Henk Bleker in 2012 sloot met religieuze organisaties om bij de onverdoofde slacht het dierenwelzijn te verbeteren zonder godsdienstige gebruiken aan te tasten. Vorral tijdens het islamitische Offerfeest worden in ons land veel geiten en runderen onverdoofd geslacht.

Lees ook:Adviseur NVWA wil verbod op onbedwelmd slachten
Lees ook:Pluimveebedrijven overtreden regelmatig regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid
Lees ook:Bleker wil aantal Natura 2000-gebieden terugdringen
Lees ook:Natuurwet Bleker controversieel verklaard
Lees ook:Kabinet spaart zeldzame koeienrassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.