Jacht leidt tot meer kindermoord bij Zweedse beren

De jacht op Europese bruine beren (Ursus arctos arctos) in Zweden zet mannetjes aan tot het vermoorden van jongen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Als volwassen mannetjesberen worden geschoten door jagers, sterven hun jongen uiteindelijk ook vaak. Op het moment dat de bescherming van hun potige vader wegvalt, worden de berenwelpen namelijk niet zelden gedood door de nieuwe sekspartner van hun moeder. Het nieuwe mannetje wil namelijk dat het vrouwtje zo snel mogelijk weer in paarstemming (als de jongen overlijden stopt de moeder met het geven van melk en wordt ze weer vruchtbaar) komt, zodat hij eigen jongen kan verwekken bij zijn nieuwe verovering. Zweedse wetenschappers brachten de indirecte effecten van de jacht op bruine beren in kaart door 21 jaar lang observaties naar de grootste landroofdieren van Europa uit te voeren. De onderzoekers hielden voornamelijk vrouwelijke beren en hun jongen in de gaten in een gebied van 21.000 vierkante kilometer. Jagers mogen in Zweden alleen op volwassen beren schieten. Toch blijkt uit de observaties dat ook 81 procent van alle overlijdensgevallen van jonge beren in het jachtseizoen plaatsvinden. Volgens de Zweedse onderzoekers komt zo’n dertien procent van de totale afname van de Zweedse berenpopulatie voor rekening van infanticide die een uitvloeisel is van de jacht. Hoezo jacht als een vorm van duurzaam populatiebeheer? 

Lees ook:Zweedse bruine beren blijven steeds langer bij hun moeder
Lees ook:Zweedse jagers mogen twintig wolven schieten
Lees ook:Beer doodt Roemeense politieagent
Lees ook:Slovenië opent de jacht op beren
Lees ook:Noordwijkse bruine beer gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.