Veel Duitse wilde zwijnen nog steeds radioactief

Bijna 28 jaar na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl zijn veel Duitse wilde zwijnen nog steeds radioactief. Het vlees van de dieren, die worden bejaagd om populaties qua grootte te ‘beheren’, is niet geschikt voor menselijke consumptie. Dit blijkt uit onderzoek bij 586 everzwijnen die in de deelstaat Thüringen zijn doodgeschoten, schrijft de krant Leipziger Volkszeitung zaterdag. Het probleem heeft vooral betrekking op wilde zwijnen die in bossen leven. De dieren woelen in de grond en vreten vervolgens wortelstelsels van paddenstoelen op. Daarin is radioactief cesium opgeslagen dat bij de kernramp in 1986 vanuit Oekraïne naar Midden-Europa waaide. Bijna tien procent van de wilde zwijnen in Thüringen is daardoor te radioactief om op te eten. Jagers worden gecompenseerd voor het vernietigde vlees.

Lees ook:Radioactieve wilde zwijnen in Zweden
Lees ook:Geen zwijnenvlees bij Albert Heijn wegens radioactiviteit
Lees ook:Wilde zwijnen Aardhuis losgelaten op Kroondomein Het Loo
Lees ook:Geen extra acties tegen Limburgse wilde zwijnen
Lees ook:Flevo-landschap wil vlees van edelherten en wilde zwijnen gaan verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.