Dijksma wil aantal dierproeven inperken

Wellicht goed nieuws voor de vele laboratoriumdieren in Nederland: staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma wil het aantal dierproeven flink inperken. Dierproeven zouden in de toekomst alleen nog maar een optie mogen zijn als er absoluut geen alternatief voorhanden is. Bovendien moet er volgens haar een eind komen aan de verspilling van dieren, want veel beesten die voor proeven in laboratoria worden gefokt, worden in de praktijk niet eens gebruikt en uiteindelijk afgemaakt zonder dat ze zelfs ook maar een kleine bijdrage aan de wetenschap hebben geleverd. Verder wil Dijksma ook de teenknip (een pijnlijke ingreep die wordt gedaan om individuele dieren van elkaar te kunnen onderscheiden) verbieden. “Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken telt. Nieuwe technologie biedt mogelijkheden voor alternatieven. De kennis daarover kan nog beter gedeeld worden. Samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties gaan wij alle kennis en mogelijkheden benutten om onnodig dierenleed te besparen”, stelt Dijksma op de website van de NOS. Wetenschappers kunnen bijvoorbeeld meer gaan werken met gekweekte weefsels en computersimulaties. En door onderzoeksresultaten veel vaker te koppelen, moet zichtbaar worden hoeveel dierproeven bijdragen aan het onderzoek en of die proeven echt nodig zijn. Een lovenswaardig initiatief van Dijksma, maar het zal nog lastig worden om op te boksen tegen de machtige medische en farmaceutische lobby die veel burgers nog steeds succesvol wijsmaakt dat het gros van alle dierproeven absoluut onontbeerlijk is voor de voortgang van de moderne gezondheidszorg.

Lees ook:Aantal proefdieren toegenomen
Lees ook:Aantal dierproeven gestegen in 2014
Lees ook:Staatssecretaris Dijksma wil fonds voor zoektocht naar alternatieven voor dierproeven
Lees ook:Dierenbescherming: ‘veel dierproeven volstrekt overbodig’
Lees ook:Brussel wil aantal dierproeven geleidelijk afbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.