Madagaskar kampt met sprinkhanenplaag

Het Afrikaanse eiland Madagaskar kampt met een serieuze sprinkhanenplaag. De situatie is zelfs zo nijpend dat de voedselvoorziening van de plaatselijke bevolking in gevaar dreigt te komen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties heeft het eiland zeker tientallen miljoenen dollars nodig voor de bestrijding van de hongerige insecten. Als er geen actie wordt ondernomen, krijgt tweederde van de 22 miljoen inwoners te maken met voedselschaarste. Vooral de rijstproductie, waar vrijwel alle Malagassiërs van afhankelijk zijn, loopt groot gevaar. Het leven in Madagaskar is voor de meeste mensen sowieso al geen vetpot, want volgens de laatste cijfers moet tachtig procent van de bewoners rondkomen van minder dan een dollar per dag. Hoewel het eiland wel vaker wordt geteisterd door grote zwermen sprinkhanen, is de situatie dit jaar extreem. De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van voor sprinkhanen gunstige weersomstandigheden, de weinig effectieve sprinkhanenbestrijding van de laatste jaren en de teloorgang van natuurlijke ecosystemen en veel bijbehorende insecteneters.

Lees ook:Economische crisis goed voor hitsige katers
Lees ook:Resten van reuzenmaki’s gevonden op Madagaskar
Lees ook:Zoogdieren dreven waarschijnlijk naar Madagaskar
Lees ook:Kameleons dreven naar Madagaskar
Lees ook:Vier soorten sprinkhanen ernstig bedreigd

Eén reactie op “Madagaskar kampt met sprinkhanenplaag

  1. thomas

    waar is in madagascar de plaag? in het noorden, in het zuiden?
    alvast bedankt

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.