Witte haai doodt zwemmer in Nieuw-Zeeland

Een naar schatting circa vier meter lange witte haai heeft in Nieuw-Zeeland een zwemmer doodgebeten. Een visser zag hoe de zwemmer, een man van in de veertig, ongeveer tweehonderd meter uit de kust werd aangevallen door de roofvis. Hij riep het slachtoffer op om naar een dichtbijzijnde rots te zwemmen, maar toen er volgens de visser ‘overal bloed opdook’ wist hij dat de waarschuwing te laat kwam. Ten tijde van het incident bevonden zich ongeveer tweehonderd mensen op het strand. Hoewel dodelijke haaienaanvallen sowieso al niet zo gek vaak voorkomen (zeven op mondiale schaal in 2012), zijn ze in Nieuw-Zeeland al helemaal een zeldzaamheid. Een blik op de literatuur en de statistieken leert ons dat er in de afgelopen 180 jaar slechts twaalf tot veertien haaienaanvallen met dodelijke afloop hebben plaatsgevonden in Nieuw-Zeelandse wateren. In Australische wateren worden beduidend vaker mensen aangevallen door haaien, waarschijnlijk een gevolg van grotere aantallen strandgasten en hogere watertemperaturen. Tijdens de zomer op het zuidelijk halfrond zoeken witte haaien geregeld de Nieuw-Zeelandse kusten op. Ze gaan dan op zoek naar voedsel en vermoedelijk ook partners. Maar ruim 99 procent van de tijd laten ze surfers en zwemmers gewoon met rust.

Lees ook:Orka’s aangespoeld in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Witte haai bijt zwemmer
Lees ook:Hoge honingprijzen in Nieuw-Zeeland trekken criminelen aan
Lees ook:Ook witte haaien nemen tropische vakanties
Lees ook:Kajakker zwemt met wilde orka in Nieuw-Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.