Hond spoort ziekmakende bacterie met speels gemak op

Het is algemeen bekend dat het reukorgaan van een hond vele malen gevoeliger is dan het onze. Een eigenschap die ook goed van pas kan komen op het vlak van belangrijk medisch onderzoek. Het VU medisch centrum heeft dankzij de tweejarige beagle Cliff aangetoond dat deze viervoeter prima kan ruiken of patiënten besmet zijn met de bacterie Clostridium difficile, een vervelende ziekteverwekker die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken. De tweejarige Cliff kon na een training van twee maanden binnen tien luttele minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren op de aanwezigheid van de bacterie. Normaal gesproken zijn daar vele uren intensief laboratoriumonderzoek voor nodig. De jonge hond geeft door dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de dertig besmette patiënten aan te wijzen, een opmerkelijk succespercentage van 83 procent. Toen de beagle aan monsters van de ontlasting moest snuffelen, zat hij zelfs in honderd procent van de gevallen goed.

Lees ook:Nieuwe tekenbacterie opgedoken in Nederland
Lees ook:Mechanisme winterslaap als basis voor ontstekingsremmer
Lees ook:Nieuwe tekenziekte duikt op in Zwitserland
Lees ook:Blauwe kleurstof bestrijdt malariaparasiet voortvarend
Lees ook:EU-kip vaak besmet met ziekmakende bacteriën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.