Wilde honden verscheuren peuter

Een driejarige peuter is afgelopen zondag in de dierentuin van het Amerikaanse Pittsburgh verscheurd door een roedel Afrikaanse wilde honden. Het jongetje was over de omheining gekropen en in het verblijf van de roofdieren gevallen. Dierenverzorgers probeerden de honden van de peuter weg te halen en vuurden verdovingspijlen op de dieren af. De beesten vertoonden echter agressief roedelgedrag (lees jachtinstinct) en waren niet tot bedaren te brengen. Hulpverleners konden pas bij het kind komen toen de politie een bijzonder agressieve, waarschijnlijk hooggeplaatste hond had doodgeschoten. Toen mocht hulp echter al niet meer baten. Hoewel Afrikaanse wilde honden een stuk kleiner en lichter zijn dan leeuwen, luipaarden en gevlekte hyena’s, ligt het slagingspercentage van deze dieren bij het succesvol bejagen van prooidieren hoger dan bij hun forsere rivalen. De wilde honden hebben hun succes vooral te danken aan uitgekiende samenwerkingsstrategieën en een formidabel uithoudingsvermogen. Er zijn bovendien maar weinig dieren die sterkere tegenstellingen in zich verenigen dan Afrikaanse wilde honden. Aan de ene kant zijn het meedogenloze killers, die hun prooi bijna letterlijk (uit noodzaak) levend verscheuren, maar anderzijds zijn het dieren die ten opzichte van soortgenoten verbluffende staaltjes van empatisch, altruïstisch en onbaatzuchtig gedrag vertonen. Kreupele honden die zelf niet meer kunnen deelnemen aan de jacht krijgen bijvoorbeeld toch een volwaardig deel van de buit en worden dus door hun groepsgenoten belangeloos in leven gehouden. Bovendien ontfermen doorgaans ook alle groepsleden zich over het wel en wee van de pups in een roedel.

Lees ook:Wrattenzwijn in de val
Lees ook:Afrikaanse wilde honden niezen als ze willen jagen
Lees ook:Wandelaars zien hoe loslopende honden ree verscheuren
Lees ook:Een zeldzame Afrikaanse jager
Lees ook:Man gewond en honden gedood bij schietincident Wernhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.