Tekenradar officieel gelanceerd

Foto: RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit (WUR) hebben vandaag de website tekenradar.nl gelanceerd. Op de site is een tiendaagse verwachting voor de tekenactiviteit te vinden. De site toont voor elke gemeente in Nederland hoe hoog de tekenconcentratie er is en hoe vaak in dat gebied de door teken overgebrachte ziekte van Lyme voorkomt. Het aantal gevallen van ziekte van Lyme neemt in Nederland sterk toe. De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar wordt in de praktijk vaak niet of nauwelijks opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen. In de tekenvallen, die de WUR sinds 2006 onderhoudt, zijn vorig jaar meer teken dan ooit gevangen. Op tekenradar.nl kunnen mensen die gebeten zijn zich melden voor een onderzoek van het RIVM. Zij moeten gedurende anderhalf jaar elke 3 maanden een vragenlijst invullen. Het RIVM wil te weten komen onder welke omstandigheden een tekenbeet tot ziekte van Lyme leidt, hoe ernstig de ziekte verloopt en wat de maatschappelijke gevolgen zijn.

Lees ook:Recordaantal teken gevangen in 2014
Lees ook:Een op de vijf tekenbeten vindt plaats in stedelijke omgeving
Lees ook:Nog steeds veel ziekmakende teken in Nederland
Lees ook:TBE-virus gevonden bij teken Sallandse Heuvelrug
Lees ook:Teken komen er weer aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.