Paard 140.000 jaar geleden al gedomesticeerd

Het paard is al heel lang een van de trouwste en nuttigste compagnons van de mens. Uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers blijkt dat wilde paarden in de loop van de geschiedenis meermaals en op meerde continenten zijn gedomesticeerd. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door zogenaamd mitochondriaal DNA van 83 paarden te onderzoeken. Door dit speciale DNA te onderzoeken, is het mogelijk om de oorsprong van de oermerrie van het moderne gedomesticeerde paard in kaart te brengen. De onderzochte paarden waren afkomstig uit verschillende werelddelen. Analyse van al deze paarden leverde niet één, maar achttien mitochondriale clusters op. Dat betekent dat er meerdere oermerries zijn, en dat het paard dus vaker dan een keer tam is gemaakt. Uit de analyse bleek ook dat alle mitochondriale groepen zo rond de 140.00 jaar geleden zijn ontstaan. Opmerkelijk, want de eerste koeien en schapen werden vermoedelijk pas circa 10.000 jaar geleden gedomesticeerd.

Bronnen: Bokt.nl, Nu.nl

Lees ook:Paard Rijsbergen overleden na mishandeling
Lees ook:Meer dan de helft van de Nederlandse paarden is te dik
Lees ook:Archeologen stuiten op de eerste gedomesticeerde paarden
Lees ook:Paardenoverschot leidt tot massaslachting
Lees ook:Paard dodelijk mishandeld bij Eemnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.