Ruimingen eisen al 41.000 dierenlevens

Foto: ANP

De ruiming van drachtige dieren op Q-koortsbedrijven vordert gestaag. Het ministerie van LNV meldde woensdag dat 41.000 dieren op de 73 besmette bedrijven zijn gedood. Het zijn vooral geiten, want de Q-koorts is pas op twee bedrijven met melkschapen vastgesteld. Donderdag gaan de staatsbeulen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in ieder geval door met hun lugubere taak in Vlist en Haren. De bedrijven in deze plaatsen staan sinds dinsdag op de zwarte lijst met Q-koortsbedrijven. Op 27 van de 68 veehouderijen die aanvankelijk werden getroffen, is de VWA-gestapo al twee keer langs geweest. De VWA controleert de eerste besmette bedrijven na een maand nogmaals om zeker te weten dat er geen drachtige dieren achterblijven. Nieuw getroffen bedrijven hoeven maar een keer te worden bezocht, aangezien die boerderijen zijn gebonden aan een fokverbod. Tijdens de eerste ruimingsronde zijn bijna 39.000 dieren gedood, in de tweede ronde tot nu toe 2004, aldus het ministerie van LNV.

Lees ook:Verburg en Klink gaan over tot massale ruiming van geiten
Lees ook:Gevreesde bijenziekte opgedoken in Groningen
Lees ook:Boskoop in de ban van de boktor
Lees ook:Vogelgriep geconstateerd op pluimveebedrijf Biddinghuizen
Lees ook:Duitse ‘bastaardwolven’ mogelijk afgemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.