Chinezen gaan hond en kat mogelijk definitief van het menu halen

Wetgeving
Het eten van honden- en kattenvlees gaat mogelijk binnenkort verboden worden in China. Het verbod maakt deel uit van een wetsvoorstel tegen dierenmishandeling dat de Chinese regering in april in behandeling neemt. Een primeur, want China kent momenteel nog nauwelijks wetten die bindende voorschriften bevatten over het welzijn van consumptie- of gezelschapsdieren. Mensen die betrapt worden op het eten van honden en katten, moeten volgens het voorstel toekomstelijk vijftien dagen gevangenisstraf en een boete van 5000 yuan (omgerekend meer dan 500 euro) krijgen. Restaurants die het vlees opdienen, kunnen zelfs een astronomisch hoge boete van 100.000 tot 500.000 yuan tegemoet zien. Westerse en Chinese dierenbeschermers protesteren de laatste jaren steeds feller tegen het eten van honden en katten. Ze wijzen daarbij vooral op de wrede manier waarop de dieren aan hun einde komen. Zo worden in sommige regio’s honden letterlijk doodgeslagen, omdat deze slachtwijze voor een betere doorbloeding van het vlees zou zorgen. Ook katten zijn vogelvrij slachtvee in veel Chinese regio’s. Omdat deze dieren meestal geen penning hebben, is er vaak geen haan die kraait naar een paar katten meer of minder in de kookpot.

Traditie
Niet iedereen ontvangt het plan van de Chinese overheid even positief. Met name in gebieden waar veel etnische minderheden wonen, is er sprake van veel weerstand. In de provincie Jilin wonen bijvoorbeeld veel Koreanen, mensen voor wie honden traditioneel op het menu staan. In de regio Pei (provincie Jiangsu) is het eten en koken van honden een traditie die al bijna tweeduizend jaar oud is. Tegenstanders zijn dan ook van mening dat het vertroetelen van honden een typisch westerse gewoonte is, een houding die significant andere culturele wortels heeft dan de (hoofdzakelijk rurale) Chinese visie op de hond als eetbaar dier. “Net zoals westerlingen het recht hebben om honden als huisdieren te houden, moeten ze ook onze culinaire tradities respecteren”, stelt Fan Xiantao, een voedsel- en landbouwfunctionaris uit Pei. Een denktank van de Chinese overheid heeft deze kritiek resoluut van tafel geveegd. “Het is onnodig en inhumaan om honden en katten- zeker als ze op een vreselijke manier geslacht worden- te doden. Oppositie tegen dierenmishandeling is het resultaat van de dynamiek van onze eeuwenoude Chinese samenleving”, vindt rechtsgeleerde Chang Jiwen.

Lees ook:Taiwan verbiedt eten van honden- en kattenvlees
Lees ook:Nieuw-Zeelander wil katten in de ban doen
Lees ook:Diereninspectie rukt vooral uit voor honden
Lees ook:Ook Nederlandse huisdieren vergrijzen
Lees ook:Honden zijn slimmer dan katten

Eén reactie op “Chinezen gaan hond en kat mogelijk definitief van het menu halen

  1. kitty

    HELP DIE LIEVE HONDEN EN KATTEN VAN SLACHTING ,VOOR HET MENU
    ECHT SCHANDALIG NIET MEER NORMAAL !!!!!! DOE ER WAT AAN EN GAUW OOK ER ZIJN ER AL TE VEEL GEGAAN VAN DEZE KNUFFELDIEREN !!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.