Oudste nijlpaard van Nederland heeft ernstige huidproblemen

Iedereen die wel al eens vaker een bezoekje aan Artis heeft gebracht, kent haar wel. Het olijke vrouwtjesnijlpaard Tanja. Met een leeftijd van 49 jaar is ze met afstand het oudste nijlpaard van Nederland. Maar het gaat momenteel niet zo goed met deze oude dame. Het dier heeft al enige tijd ernstige huidproblemen en de behandeling die ze de afgelopen tijd heeft gekregen, slaat vooralsnog niet aan. Dierentuinmedewerkers vrezen dat Tanja gezien haar leeftijd het nieuwe jaar misschien niet meer haalt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een dier dat het zonovergoten Afrika als natuurlijke thuisbasis heeft, is de huid van een nijlpaard uiterst kwetsbaar. Zo beschikken nijlpaarden bijvoorbeeld niet over zweetklieren die bescherming bieden tegen oververhitting. De huid van een nijlpaard scheidt wel een olierijke stof af die de huid beschermt tegen ultraviolette straling, het gevaarlijkste onderdeel van felle zonnestraling. Maar het is geen toeval dat nijlpaarden overdag vaak in het water te vinden zijn en zich meestal pas na het invallen van de duisternis lange tijd op het land begeven om te grazen. Nijlpaard Tanja werd 49 jaar geleden geboren in Artis. Generaties Artisbezoekers zijn daardoor met haar opgegroeid. Haar verjaardag wordt elk jaar onder grote publieke belangstelling gevierd. Dit jaar nog mochten alle mensen die Tanja heten het verjaardagsfeestje van het nijlpaard op 2 juni kosteloos bijwonen.

Lees ook:Nijlpaard Tanja overleden
Lees ook:Boos nijlpaard achtervolgt boot
Lees ook:Amerikaanse oma gedood door nijlpaard
Lees ook:Nijlpaard springt uit rijdende auto
Lees ook:Nijlpaarden bijten krokodil dood

Eén reactie op “Oudste nijlpaard van Nederland heeft ernstige huidproblemen

  1. teun

    ik vind dit super zielig en kan niet zonder tanja de nijlpaard

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.