Zomerse onweersbui zorgt voor fraaie lichtshow

Foto: Olaf1541Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Na een lange periode van warmte en droogte, liet de natuur zich in Roermond en omstreken gisteren weer eens een keer van haar rauwste kant zien. De hitte van de voorgaande dagen culmineerde namelijk in een indrukwekkend schouw- en hoorspel van bliksem en donder, vergezeld door een enorme plensbui. Sterker, volgens Meteo Europe was er in Roermond geen sprake van een ‘normale’ onweersbui, maar ging het zelfs om een zogenaamde mesocycloon. Dit is in feite een roterende wolk vol neerslag die ontstaat doordat de warme stijgstroom en de koude daalstroom tegen elkaar draaien. Hoewel veel mensen er bang voor zijn, kan ik wel genieten van de imposante bliksemschichten die heftig krakend de donkere avondlucht doorklieven. Het is een gratis lichtshow waar geen vuurwerk of pyrotechnisch geweld tegenop kan. Minder was dat ik toevallig op de fiets naar huis zat toen het extreme weer losbarstte. Mijn geluk was dat ik al behoorlijk dicht bij een tunneltje was toen de stortregen losbarstte en het grootste deel van de bui dus op een droge plek heb kunnen uitzitten. Zo’n forse onweersbui maakt je al mens altijd weer wat nederiger en toont dat de elementen doorgaans nog altijd een stuk machtiger zijn dan de technologische voortbrengselen van de mens.

Lees ook:Verhalen over dode nieuwjaarskatten vermoedelijk onwaar
Lees ook:Kat overlijdt door vuurwerk in achterwerk
Lees ook:Paddentrek komt op gang
Lees ook:Vogels vallen opnieuw dood uit de lucht in Bebee
Lees ook:Lammetjes en schapen gedood in Dwingeloo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.