Honden kwispelen niet vooral uit blijdschap

Een hond kwispelt niet primair uit blijdschap, maar vooral om sterkere dieren en mensen te laten weten dat hij hun overwicht niet betwist. Aan ondergeschikte dieren is het een teken dat hij niet gevaarlijk is. Wolven kwispelen om dezelfde redenen. Dat stelt professor Rudi D’Hooge van de Katholieke Universiteit van Leuven. “Kwispelen is in de eerste plaats een geruststellend signaal”, zegt de hoogleraar in de online-dagkrant van de KUL. Volgens D’Hooge is er sprake van deels aangeboren en deels aangeleerd gedrag. In een hondennest kwispelen de moederhond en haar pups namelijk flink naar elkaar. Honden die bijvoorbeeld door een kat zijn grootgebracht, kwispelen ook, maar wel een stuk minder.

Lees ook:Indonesische apen ruilen gestolen waar voor voedsel
Lees ook:Chimpansees vertonen altruïstisch gedrag
Lees ook:Honden zijn vriendelijk door genetische afwijking
Lees ook:Fluitende orang-oetans en de ontwikkeling van taal
Lees ook:Katten in schuildozen zijn minder gestrest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.