4 tips bij het opvoeden van een puppy

Puppy’s zijn schattig: daar is iedereen het over eens. Het opvoeden van een puppy kan lastiger zijn dan van tevoren gedacht wordt. In deze tekst worden vier aanwijzingen toegelicht die helpen bij het opvoeden van een puppy. Deze aanwijzingen zijn tot stand gekomen door middel van een onderzoek met maar liefst 50 hondentrainers.

Accepteer dat standaardregels niet altijd opgaan

Tijdens de zindelijkheidstraining en het opvoeden van een puppy is het belangrijk om te accepteren dat standaardregels niet altijd opgaan. Een algemene regel is dat een puppy van twee maanden zijn plas twee uur kan ophouden. Bij elke maand dat hij ouder wordt mag er weer een uur toegevoegd worden. Wanneer jouw puppy zich in heeft gespannen of veel water heeft gedronken gaat deze algemene regel niet op: jouw puppy zal eerder weer moeten plassen.

Kortom, maak dus geen gebruik van standaardregels, maar houd een strak puppy-schema aan. Je kunt gratis een puppy-schema downloaden op de website van De Puppy Groep, zie: puppygroep.nl/puppy-zindelijk-maken.

Push een puppy nooit bij benchtraining

Het is fijn als je puppy rustig in de bench ligt te spelen, rusten of slapen. Door emotioneel en pusherig te zijn bij de benchtraining gaat de puppy de bench associëren met iets negatiefs. Je puppy zal dan niet in de bench gaan liggen. Stel, wanneer een verkoopmedewerker je op een pusherige manier een product probeert te verkopen, vind jij dit ook niet prettig. Een goede tip is om lekkere hondenbrokjes in de bench te strooien. Door de hondenbrokjes zal de puppy de bench met positiviteit gaan associëren en er graag in gaan liggen.

Voor nog veel meer tips en de gratis benchtraining checklist bekijk de website van De Puppy Groep, zie puppygroep.nl/benchtraining.

Voorkom bijtgedrag: zorg voor een rustplek

Een puppy heeft gemiddeld achttien uur slaap nodig per dag. Wanneer jij of jouw kinderen de puppy door middel van bijvoorbeeld aaien steeds wakker maken, krijgt je puppy niet de slaap die hij nodig heeft. De puppy zal geïrriteerd en vervelend worden. Gun je puppy een rustplek waar hij niet gestoord mag worden. De bench leent zich in de praktijk goed als rustplek. Wanneer je pup voldoende slaap krijgt zal hij minder snel bijtgedrag vertonen.

Voor meer tips rondom het afleren van bijten bij pups, zie: puppygroep.nl/puppy-bijten-afleren.

Laat je puppy niet merken dat je haast hebt

Wanneer je gehaast bent is het belangrijk dat je puppy hier niets van merkt. In de maatschappij is haast een veelvoorkomend verschijnsel: je bent de tijd vergeten en moet snel naar je werk, maar je puppy zit nog niet in de bench. Zorg dat je tijd reserveert voor je puppy. Neem voldoende tijd om je puppy op een kalme en vredige manier richting de bench te begeleiden voordat je weggaat of gaat slapen.

Besteed je te weinig tijd aan het leren alleen zijn van je puppy, dan kan dit uiteindelijk resulteren in verlatingsangst bij je pup en, geloof mij, dat wil je niet. Voor meer tips rondom het alleen leren zijn van je puppy, zie puppygroep.nl/puppy-alleen-laten.

Conclusie

Natuurlijk is er ontzettend veel te bespreken rondom de opvoeding van puppy’s. Deze 4 tips zijn het topje van de ijsberg. Voor de volledige lijst van alle 22 tips rondom de opvoeding van puppy’s, zie puppygroep.nl/puppy-opvoeden.