Eigenaren van vechthonden verplicht op cursus

Eigenaren van ‘potentieel gevaarlijke’ (vecht)honden moeten voortaan verplicht een opvoedcursus volgen. Die maatregel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor zogeheten hoogrisicohonden gaat volgend jaar in. Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden. Ingrijpen tegen bepaalde hondenrassen is daarom geboden, vindt hij. Van sommige van deze gevaarlijke hondenrassen wil hij de fok en de invoer helemaal verbieden, een regel die in een aantal Europese landen al van kracht is. Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een speciaal meldpunt instellen. Van Dam zou ook graag zien dat het makkelijker wordt om iemand te vervolgen die een hond ophitst om iemand aan te vallen. Daarover gaat hij in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie. Om de maatregelen mogelijk te maken heeft de staatssecretaris een lijst opgesteld van hondenrassen die hij onder de hoogrisicohonden schaart. In het document worden vooral de gebruikelijke zondebokken zoals staffords en pitbullachtigen genoemd.

Lees ook:Pitbulle redt jongen van verdrinkingsdood
Lees ook:Hondenneus uitstekend hulpmiddel bij detectie gevaarlijke ziekten
Lees ook:Rashondenwijzer en Radar besteden aandacht aan erfelijke aandoeningen
Lees ook:Koreaans bedrijf wil massaal honden gaan klonen
Lees ook:Politie schiet hond neer in Oestgeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.