Huiskatten nog relatief wild

Het zal de meeste kattenbezitters niet verbazen, maar wetenschappelijk onderzoek in Washington heeft nu ook uitgewezen dat de gemiddelde huiskater nog veel gemeen heeft met zijn wilde voorouders en verwanten. De DNA-volgorde van huiskatten is sinds de dieren zo’n negenduizend jaar voor het eerst gedomesticeerd worden slechts op enkele plekken veranderd. De genen van gedomesticeerde katten die duidelijk verschillen van die van hun wilde soortgenoten zorgen hoogstwaarschijnlijk voor een specifieke vachtkleur, verminderde angst (voor mensen) en een versterkt beloningsysteem in de hersenen. Bij het onderzoek werd de DNA-volgorde van twee huiskatten vergeleken met het genoom van wilde katten. De wetenschappers kozen voor een abessijn en een heilige birmaan, omdat van deze dieren een relatief goede stamboom beschikbaar is. Het is niet verbazingwekkend dat katten nog veel meer van hun wilde inborst hebben behouden dan bijvoorbeeld honden. De domesticatie van katten duurt nog maar negenduizend jaar, terwijl honden al zo’n dertigduizend jaar door mensen worden gehouden.

Lees ook:Wilde kat verovert terrein op verwilderde huiskatten in Zuid-Limburg
Lees ook:Hoogopgeleiden hebben vaak een kat als huisdier
Lees ook:Nieuwe kankertherapie voor honden en katten ontwikkeld
Lees ook:Waarschuwing voor wilde katten in Zuid-Limburg
Lees ook:Katten dodelijker dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.