Honden zijn niet kleurenblind

De aloude volkswijsheid dat honden kleurenblind zijn blijkt niet te kloppen. De gedomesticeerde roofdieren zijn wel degelijk in staat om in elk geval de kleuren blauw, geel en paars van elkaar te onderscheiden. Dat blijkt uit een Russisch experiment waarbij diverse honden werden geconfronteerd met respectievelijk lichtblauwe en donkerblauwe en lichtgele en donkergele vellen papier. De onderzoekers trainden de dieren om één van de twee kleuren te associëren met voedsel door steeds rauw vlees te verstoppen achter het papier. Vervolgens testten de onderzoekers op een slimme manier of de dieren alleen de helderheid van de kleur (licht of donker) onthielden, of ook de kleur zelf. Het blijkt dat honden vooral op basis van kleur hun keuze maken. Omdat honden maar over twee soorten kegeltjes in ieder oog beschikken, kunnen de dieren wel minder kleuren zien dan de mens. Wij beschikken namelijk over drie typen kegeltjes en kunnen daarom ook voor honden vermoedelijk onzichtbare kleuren als rood en oranje goed waarnemen.

Lees ook:Kikkers kunnen kleuren en details zien in volledige duisternis
Lees ook:Haaien hebben moeite met het onderscheiden van kleuren
Lees ook:Gekraagde roodstaart steeds beter in het opsporen van koekoekseieren
Lees ook:Pessimisme en optimisme komt ook bij honden voor
Lees ook:Kleur van flamingoveren hangt nauw samen met fitheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.