Schildpad overleeft dertig jaar op zolder

Robuust
Hoewel zoogdieren vaak worden gezien als de ultieme kroonjuwelen van de evolutie, heb ik ook altijd enorm veel waardering voor de overlevingsdrift en robuustheid van veel reptielen. In tegenstelling tot zoogdieren beschikken de meeste vertegenwoordigers van deze geschubde diergroep over het opmerkelijke vermogen om maandenlang zonder voedsel te kunnen overleven. Zelfs grote krokodillen en wurgslangen kunnen maanden teren op slechts een abondante maaltijd.

Weggelopen
Een kolenbranderschildpad in het Braziliaanse Rio de Janeiro bewees onlangs maar weer eens hoe goed reptielen zelfs onder karige omstandigheden heel lang het hoofd boven water kunnen houden. Het huisdier was door zijn gezin in 1982 voor het laatst gezien. De meest logische gedachte is dan dat het dier vermoedelijk is weggelopen, maar dat bleek niet zo te zijn. Bij het opruimen van een rommelkamer op de tweede verdieping stuitten de eigenaren namelijk op de schildpad. Tot hun verbazing bleek het dier nog springlevend te zijn. Braziliaanse dierenartsen denken dat de schildpad zich in leven heeft kunnen houden door termieten en andere kleine insecten naar binnen te werken. “Deze schildpaddensoorten is uiterst veerkrachtig en kan als het moet wel twee tot drie jaar zonder voedsel.”

Lees ook:Schildpad trotseert vijfbaansweg
Lees ook:Amazonepracht in boekvorm
Lees ook:Wegenwacht redt schildpad uit auto
Lees ook:Wethouders grote steden willen af van grote reptielen als huisdieren
Lees ook:Rotterdamse vijvers en sloten vol exotische schildpadden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.