Pessimisme en optimisme komt ook bij honden voor

Karakter
Volgens een Brits onderzoek hebben gestresste honden of viervoeters die spullen vernielen als ze alleen thuis zijn waarschijnlijk een pessimistisch karakter. Ze zijn bang dat hun baasje niet meer terugkomt. Positief ingestelde honden wachten juist braaf op hun baasje. Ze hebben er het volste vertrouwen in dat hun baas hen weer snel gezelschap zal houden. Onderzoekers van de University of Bristol hebben het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Net zoals voor mensen het glas halfvol of halfleeg kan zijn, geldt dat dus ook voor honden. Dat heeft te maken met hun persoonlijkheid.

Persoonlijkheidstest voor honden
De wetenschappers testten de persoonlijkheid van tientallen honden. Dit deden ze onder meer door bakjes met eten neer te zetten. Ongeveer de helft van de honden rende enthousiast op de bakjes af. De andere helft liep langzaam naar de bakjes toe, alsof ze – volgens de onderzoekers – weinig hoop hadden er eten in te vinden. ‘Pessimistische’ honden zouden vaker last hebben van gedragsproblemen, zoals verlatingsangst. De onderzoekers zijn nu bezig om een therapie te ontwikkelen voor deze honden.

Lees ook:Visolie helpt niet tegen hart- en vaatziekten
Lees ook:Mezen herkennen persoonlijkheid van andere vogels aan gezang
Lees ook:Huisdieren en baasjes vaak onafscheidelijk koppel in Nederland
Lees ook:Kakkerlakken hebben persoonlijkheid
Lees ook:Hond net zo belangrijk als kind voor Nederlandse baasjes

Eén reactie op “Pessimisme en optimisme komt ook bij honden voor

  1. Bindingsangst symptomen

    Honden last van verlatingsangst? Misschien ook bindingsangst? en dan zeggen ze dat honden niet kunnen denken. Dat is dus echt de allergrootste onzin die er bestaat. Honden kunnen zeker denken ( mijn mening)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.