Katachtigen gesignaleerd op het Britse platteland

Ooggetuigen
Iedereen kent de legende rondom het Schotse monster van Loch Ness. Maar op het eiland doen ook al jaren verhalen de ronde over exotische katachtigen die het Britse platteland onveilig maken. Het gaat in totaal om 38 meldingen in de laatste vier jaar. De meldingen van vreemde dieren zijn door een regeringscommissie serieus onderzocht. En dit weekeinde werd bekend dat we niet louter te maken hebben met waandenkbeelden van een aantal Britse fantasten. Het dossier van Natural England, het regeringsbureau dat het onderzoek sinds 2005 uitvoerde, spreekt over ruim honderd meldingen van vreemde dieren. 38 waarnemingen hadden betrekking op ‘grote katten’. Eén waarneming heeft het over een katachtige zo groot als een auto, al zou het handig zijn geweest als men het alcoholpromillage of de geestelijke gezondheid van deze getuige eens grondig nagemeten had. Volgens de onderzoekers waren de grote katten waarschijnlijk ooit huisdieren, exoten die zijn ontsnapt of door hun baasjes zijn losgelaten. Van een vermenigvuldiging is echter geen sprake, zeggen de onderzoekers van Natural England.

Exoten
De berichten over loslopende roofkatten zijn trouwens geen noviteiten van de laatste jaren. In de jaren zeventig (toen de eerste meldingen opdoken) was het houden van grote katten voor sommige vermogende Britten een populaire hobby. De Dangerous Wild Animal Act van 1976 leidde er echter toe dat het houden van potentieel gevaarlijke dieren veel sterker gereguleerd werd en dat houders van dergelijke dieren voortaan aan veel strengere eisen moesten voldoen om voor een vergunning in aanmerking te kunnen komen. Andere dieren die op het Britse platteland goed gedijen zijn Coyopus-bevers. Die werden in de jaren dertig uit Zuid-Amerika naar Engeland gehaald voor hun bont. Ze ontsnapten en begonnen een eigen leven. En er leven ook met zekerheid wasberen in de regio Oxfordshire en West-Berkshire. Een echt probleem is de Amerikaanse grijze eekhoorn. Deze aandoenlijke knabbelaar draagt vaak ziektes met zich mee waartegen de inheemse rode eekhoorn geen verweer heeft. Het gevolg: de grijze eekhoorn rukt op, terwijl de rode in veel delen van Engeland steeds zeldzamer wordt.

Lees ook:Vrouw gered van eekhoorn
Lees ook:Duizenden spinnen uitgezet op het Britse platteland
Lees ook:Britten gaan grijze eekhoorns ruimen
Lees ook:Eekhoorn op het menu in Vlaams restaurant
Lees ook:Dronken eekhoorn richt ravage aan in Britse pub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.