Zeeuwse reuzenkat valt in de prijzen

Niet elke huiskat valt even groot of klein uit, maar de kat Charlie uit het Zeeuwse Tholen is wel erg groot geworden. Zo groot zelfs dat de tweejarige kater er een prijs mee in de wacht sleepte. Hij werd recentelijk tot Groot Internationaal Kampioen uitgeroepen. Charlie is een Maine Coon, een Amerikaans kattenras waarvan de vertegenwoordigers het formaat van een gangbare huiskat ruimschoots overschrijden. De Maine Coon is afkomstig uit New England en komt in het noordoosten van de Verenigde Staten al eeuwenlang voor als fenotype. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van dit ras. Een populair onzinverhaal is dat de Maine Coon een kruising zou zijn tussen een lynx en een wasbeer. Een ander, veel romantischer alternatief, is het relaas over kapitein Samuel Clough uit Maine, de Franse Koningin Marie-Antoinette en haar katten. Er zijn documenten bewaard gebleven die suggereren tijdens de Franse Revolutie de kapitein meegewerkt zou hebben aan het smeden van complotten om de koningin naar de Verenigde Staten te krijgen. Er waren zes koninklijke langharige katten op het schip, die na de dood van Marie-Antoinette in Maine zouden zijn gebleven en door sommigen worden gezien als voorouders van de Maine Coon. In werkelijkheid is de Maine Coon voortgekomen uit een kruising tussen langharige katten en kortharige katten die ook genen voor lang haar met zich meedroegen. Europese kolonisten brachten deze kruisbestuiving teweeg en de natuur deed de rest. Het soms barre klimaat in het winterse New England maakte van lang haar namelijk een voordeel.

Bronnen en video: NOS, Omroep Zeeland

Lees ook:Jaarlijks tweeduizend zwerfkatten afgeschoten in Brabant
Lees ook:RaskattenWijzer onthult erfelijke gebreken bij veel kattenrassen
Lees ook:Meisje vangt zeldzame kreeft
Lees ook:‘Reuzenkat’ zaait paniek in Detroit
Lees ook:130 katten gevonden in klein Frans appartement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.