Amfibieënsymposium toont belang van herintroductie en goede bescherming

Afgelopen vrijdag had ik het genoegen om aanwezig te zijn op het in Nuland gehouden Grenslandsymposium over de bescherming en herintroductie van bedreigde amfibieën. Het was een middag vol boeiende lezingen die vooral inzoomde op de praktische kant van het beschermen van deze kwetsbare diergroep. Een ding kwam aan het eind van de middag wel duidelijk naar voren: het verbeteren van biotopen en herintroduceren of versterken van kwetsbare populaties helpt en heeft veel amfibieën in Noordwest-Europa behoedt voor plaatselijke uitsterving. Soorten als de knoflookpad (zie foto) en geelbuikvuurpad zouden inmiddels vrijwel verdwenen zijn uit ons land als er geen individuen – soms beroepskrachten, maar veel vaker nog gepassioneerde vrijwilligers – waren die hun handen uit de mouwen zouden steken voor de schaarse natuur in ons dichtbevolkte kikkerlandje. Van de politiek hoeven we op dat vlak namelijk meestal niet zo bijster veel te verwachten…

Lees ook:Natuurliefhebber bedreigt zeldzame geelbuikvuurpad
Lees ook:Zeldzame knoflookpad na 55 jaar terug op Brabantse Wal
Lees ook:De zeldzaamste kikkerachtige van Limburg
Lees ook:Artis zet vijftienduizend knoflookpadden uit
Lees ook:Werken voor de knoflookpad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.