Geboorte koekoeksjong in karekietnest live te volgen

Foto: Tim Peukert, Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Vanaf zondag volgen camera’s het leven van een koekoeksjong. Volgens de Vogelbescherming is dat uniek, want nog nooit eerder was een koekoeksjong live via internet te volgen. Het ei komt naar verwachting over een paar dagen uit. Zoals het de koekoek al rasechte broedparasiet betaamt ligt het ei in het nest van een andere vogel: een karekiet. Het ei van een koekoek lijkt sterk op dat van de gastouder, waardoor het ‘uitverkoren’ koppel denkt dat de koekoek gewoon een van hun eigen jongen is. Op den duur gooit het koekoekskuiken de kleinere karekieten echter uit het nest, zodat de oudervogels al het eten naar hem alleen brengen. Dat levert op den duur een zeer apart en enigszins grotesk tafereel op: een kuiken dat nog amper in het nest past en na een aantal weken veel groter is dan zijn surrogaatouders. Het plaatsen van de webcam bij de koekoek is mogelijk dankzij verschillende partijen en personen, waaronder Stichting Landschapsbeheer Ooijpolder Groesbeek en Waterschap Rivierland en Staatsbosbeheer. De webcam is te volgen op deze pagina: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/koekoek.

Lees ook:Koekoeksjong Ooijpolder uitgevlogen
Lees ook:‘Webcamkoekoek’ valt uit nest
Lees ook:Koekoeksjong uit het ei gekropen
Lees ook:Beleef de Lente weer van start
Lees ook:Gekraagde roodstaart steeds beter in het opsporen van koekoekseieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.