Platte wielwebspin uitgeroepen tot spin van het jaar

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De platte wielwebspin (Nuctenea umbratica) is door de Europese Arachnologische Vereniging uitgeroepen tot de spin van 2017. Hiermee neemt het beestje de plaats van de kegelspin in. De platte wielwebspin is een vrij algemene soort en behoort, net als bijvoorbeeld de kruisspin, tot de grote groep van wielwebspinnen. Toch kennen maar weinig mensen de platte wielwebspin omdat het vooral een nachtdier is. Overdag houdt de spin zich het liefst verborgen in spleten onder raamkozijnen of schuttingen. Het lijf van de spin is wat afgeplat, zodat het beestje bij onraad gemakkelijk weg kan kruipen. Gedurende de dag verbindt de spin zich met een signaaldraad met het midden van zijn web. ‘s Nachts zit de spin gewoon in het web. Zoals bij de meeste spinnen is het mannetje van de platte wielwebspin een stukje kleiner dan het vrouwtje. Het mannetje kan zo’n 10 mm groot worden. Het vrouwtje wordt wel 15 mm, zeker in de tijd dat ze vol eieren zit. De volwassen vrouwtjes zijn het hele jaar door te vinden, terwijl mannetjes vooral van augustus tot en met november zichtbaar zijn. De Europese Arachnologische Vereniging heeft het project ‘Spin van het jaar’ in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor deze relatief onbekende en vaak ten onrechte gevreesde diergroep.

Lees ook:Kegelspin is de spin van het jaar
Lees ook:Bezige hagedissen
Lees ook:Artiskrokodil bezwijkt aan dominant paringsgedrag
Lees ook:De trucjes van een hitsige mannetjestopi
Lees ook:Australisch boshoenkuiken geboren in Avifauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.