Minder overwinterende ooievaars geteld

Tijdens een jaarlijkse terugkerende, landelijke en door de Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) georganiseerde telling zijn dit weekeinde 447 ooievaars gezien die in Nederland overwinteren. Dat zijn er beduidend minder dan vorig jaar, toen er nog 750 exemplaren werden geteld. een eenduidige oorzaak voor de daling is niet te geven. Het is goed mogelijk dat er deels sprake is van een waarnemerseffect, aangezien dit jaar veel minder mensen aan de wintertelling deelnamen dan in 2016. Meestal overwinteren ooievaars in Afrika, maar een aantal van de zwart met witte vogels blijft ook tijdens ons meest grauwe en koude jaargetijde in Nederland. STORK vroeg Nederlanders dit weekeinde het aantal waargenomen vogels door te geven, compleet met de vindplaats, datum en eventueel ringgegevens. De organisatie evalueert deze gegevens en hoopt daar conclusies over de populatieontwikkeling aan te kunnen verbinden. Vooral het natuurgebied Overijsselse Reestdal is dit jaar geliefd bij de ooievaars. Op die plek werden afgelopen weekend 150 exemplaren geteld.

Lees ook:STORK roept vogelliefhebebrs op om overwinterende ooievaars te tellen
Lees ook:Al 432 ooievaars genoteerd tijdens ooievaarstelling
Lees ook:Minder ooievaars geturfd tijdens landelijke telling
Lees ook:Minder ooievaars geteld
Lees ook:Nederlandse ooievaarstelling van start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.