Wereldslangendag

Schoonheid

De meerderheid van de wereldbevolking zal het waarschijnlijk niet weten, maar vandaag is het officieel Wereldslangendag. Zelf hoef ik gelukkig niet meer overtuigd te worden van de schoonheid en het ecologische nut van deze diergroep, maar veel mensen hebben nog altijd last van een ernstige, grotendeels door de christelijke symboliek en een stevige dosis onwetendheid gevoede afkeer van de pootloze reptielen. Kijk je echter goed, dan zijn slangen gewoon prachtige dieren. De manier waarop de schubben, als een feilloos in elkaar vallende puzzel, een perfect en fijnmazig huidpatroon vormen dat heel wat mooier is dan bijvoorbeeld het onze, de ongelooflijke diversiteit aan prachtige kleuren en patronen en de fraaie, altijd indringende ogen zijn slechts een paar zaken die illustratief zijn voor de schoonheid van slangen.

Zelfverdediging

Het valt zeker niet te ontkennen dat slangen ook dodelijk kunnen zijn. Zeker in Afrika, Zuid(oost)-Azië, Latijns-Amerika, Australië en de warmere delen van Noord-Amerika huizen soorten die over gif beschikken waartegen ook het menselijk lichaam geen verweer heeft. Toch is de beet van een slang vrijwel altijd een zelfverdedigingsmaatregel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen die ten prooi vallen aan een slangenbeet (al dan niet per ongeluk) op een van de reptielen hebben getrapt of in een vlaag van overmoed, redeloze angst of jeugdige onbekommerdheid hebben geprobeerd om een slang te vangen of te doden. Veruit de meeste slangensoorten zijn echter niet giftig en compleet ongevaarlijk voor de mens.

Ecologisch belang

Op ecologisch vlak zijn slangen enorm nuttige dieren. Ze houden bijvoorbeeld populaties van potentiële plaagdieren binnen de perken, een dienst die er bijvoorbeeld voor zorgt dat door knaagdieren verspreide ziektes zoals het hantavirus minder kans krijgen om zich te verspreiden. Het feit dat slangen wereldwijd in bijna alle ecosysteemtypen voorkomen, zegt ook het nodige over de belangrijke rol die ze spelen bij het handhaven van de natuurlijke balans. Hoewel ik niet de illusie heb dat een evenement als Wereldslangendag de nog steeds wijdverbreide aversie tegen slangen in een klap wegvaagt, zijn voorlichting, kennisvermeerdering en bewustwording wel de sleutelwoorden. Onwetendheid is vaak namelijk de grootste vijand van het gezonde verstand, een wijsheid die zeker opgaat als je kijkt naar het beeld dat veel mensen van onze geschubde medebewoners op de planeet aarde hebben.

Lees ook:Reptielenseizoen 2017 nadert einde
Lees ook:Slangenvrezende vrouw steekt eigen huis in brand
Lees ook:Reptielen weer volop actief
Lees ook:Alledaagse schoonheid
Lees ook:De laatste goede reptielenmaand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.