Het nieuwe volksopium

Uitlaatklep

Voor iemand die serieus begaan is met de levende natuur en de toekomst van de aarde is een zondag als vandaag een deprimerende bedoening. Ik gun de jongens het succes van harte, maar als het nieuws gedomineerd wordt door Tom Dumoulin (een sympathieke en intelligente topsporter) en Max Verstappen is er toch iets mis. Helaas is sport het nieuwe opium voor het volk, dé uitlaatklep voor de vele farizeeërs die zich geen moment druk maken over de toekomst van onze planeet en liever levende gratenpakhuizen in strakke wielerkostuums of bestuurders van een racebolide tot contemporaine godheden verheffen. Hoewel het water ons (om nog maar te zwijgen over talloze andere levensvormen waarmee we de planeet delen) ecologisch en klimatologisch langzaamaan aan de lippen staat, blijven we de kwaliteit van ons leefmilieu ondergeschikt maken aan de commerciële moloch die profsport heet. Het moderne wielrennen, een soms prachtig en heroïsche sport waarvan ik occasioneel zelfs best wel kan genieten, vind ik een goed voorbeeld. Ondanks dat het verleden ruimschoots heeft bewezen dat het wielerwereldje helaas bol staat van bedrog, matennaaierij, grenzeloos egoïsme, veredelde maffiapraktijken en dopingmisbruik, blijft de gemiddelde supporter en sportjournalist zich gewillig opwerpen als kritiekloos klapvee.

Vervuiling

Extra pijnlijk bij het bekijken van een (dit jaar ook nog eens doodsaaie) wedstrijd als de Tour is de ecologische voetafdruk die een dergelijk evenement achterlaat: de plastic bidons die, tegen het decor van sprankelend groene Pyreneeëntoppen (greenwashing is een specialiteit van de Tourorganisatie), achteloos weggesmeten worden, de vele wagens die meerijden en hun uitlaatgassen het luchtruim in blazen, het stemt mij als natuurliefhebber in een sombere bui allemaal niet vrolijk…

Lees ook:Week in het teken van de tijger
Lees ook:‘Cyberstroperij’ mogelijk nieuwe bedreiging voor zeldzame diersoorten
Lees ook:Een mooi dagje Meinweg
Lees ook:September 2012 warmste sinds 1880
Lees ook:Dag van de Aarde 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.