Vrijlating van tientallen verweesde orang-oetans gepland

Reddingsboei
Een van de grootste helden op het gebied van internationaal natuurbehoud is de de Nederlandse bosbouwkundige Willie Smits. Hij zet zich al jarenlang met hart en ziel in voor de veelgeplaagde orang-oetans op het Indonesische eiland Borneo. Smits en zijn team hebben in de loop der jaren al honderden apenwezen gered van een wisse dood of een leven vol marteling en ellende. De meeste orang-oetans komen terecht in het rehabilitatiecentrum Nyaru Menteng. In januari 2010 zal een zware, maar zeer dankbare taak worden volbracht: voor de allereerste keer worden er 75 gerehabiliteerde orang-oetans vrijgelaten in een afgelegen bos in Centraal-Kalimantan. Gerehabiliteerde orang-oetans zijn orang-oetans die als baby terecht zijn gekomen in het opvangcentrum en daarna het hele proces hebben doorlopen om te leren overleven in het regenwoud (normaal leert een baby dat van z’n moeder, een leerfase die ongeveer acht jaar beslaat). De vrijgelaten orang-oetans zullen gevolgd kunnen worden middels een minizender die onder hun huid wordt aangebracht. In dit afgelegen gebied leven geen wilde orang-oetans.

Mensenvrij
Het stuk bos dat het toekomstige woonoord van de orang-oetans zal worden, moet van de mensenwereld afgesneden zijn, zeker omdat deze orang-oetans al te zeer gewend zijn geraakt aan mensen. Het zal dan ook enkele generaties duren voordat alle slechte gewoonten, meestal overgenomen van menselijke rolmodellen, weer zijn afgeleerd. Deze hele operatie kost enorm veel geld, ongeveer € 2000,- voor iedere individuele orang-oetan. Elke donatie is dan ook welkom. Kijk op de website www.primateshelpingprimates.nl voor meer informatie of stort gewoon een geldelijke bijdrage op Rekeningnummer 78 47 27 570 tnv PHP te Heerlen ovv “vrijlating”. Of koop het boek Thinkers of the Jungle , een mooi en indringend, maar tegelijkertijd ook confronterend relaas over het lot van de Borneose orang-oetans en het werk van BOS. De orang-oetans verdienen het namelijk niet om het slachtoffer te worden van de onverantwoorde consumptiedrift van de mens.

Bron: Primates Helping Primates

Lees ook:Orang-oetans in Atjeh met uitsterven bedreigd
Lees ook:Nyaru Menteng en de opvang van verweesde orang-oetans
Lees ook:Aantal orang-oetans in Indonesië blijft dalen
Lees ook:Meer orang-oetans dan gedacht op Sumatra
Lees ook:Sumatraanse orang-oetans gewild als handelswaar

2 reacties op “Vrijlating van tientallen verweesde orang-oetans gepland

 1. Jean Kern

  Willen jullie svp de link naar Stichting BOS uit het artikel halen. Willie Smits en deze stichting hebben niets meer met elkaar te maken.
  Dat staat ook op de site van St. BOS.
  PrimatesHelpingPrimates is de partner van Willie in Nederland. Kijk op http://www.williesmits.nl.

  PS De organisatie in Indonesië heet Borneo Orangutan Survival Foundation en is wereldwijd actief in Borneo Orangutan Survival International.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Heinen

   Bedankt voor de aanvullingen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.