Weinig vogels geteld tijdens vogeltelweekend

Foto: Mike Baird

Vogeltellers hebben dit weekend in Nederland tijdens de grote trekvogeltelling veel minder vogels gezien dan vorig jaar. Wel werden vogels waargenomen die normaal gesproken niet of nauwelijks te zien zijn. De harde wind was de oorzaak van deze ongewone ontwikkelingen, meldt een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland. In totaal werden zaterdag in Nederland 145.450 vogels tijdens de jaarlijkse Eurobirdwatch geteld, ongeveer een kwart van het aantal dat vorig jaar werd waargenomen. Door de harde wind die zaterdag in Nederland waaide, was het vooral voor kleine, lichtgebouwde zangvogels erg moeilijk om richting het zuiden te vliegen, legt de woordvoerder uit. “De vogels moesten tegen de harde wind in vliegen. Veel vogels vlogen daarom zaterdag niet. Dat er minder vogels zijn geteld, betekent dus niet per definitie dat het slecht gaat met de vogels in Nederland.” Wel werden meer bijzondere zeevogels waargenomen dan normaal, zoals de grauwe pijlstormvogel en middelste en kleinste jagers. “Die vliegen normaal boven zee en komen eigenlijk alleen aan land om te broeden, maar door de sterke wind werden ze meer richting de kust geblazen.”

Lees ook:Spreeuw meest getelde vogel op Nederlandse vogelteldag
Lees ook:Kruisspin meest algemene soort tijdens telling
Lees ook:Nederlandse vogelliefhebbers tellen 194.581 vogels
Lees ook:Minder overwinterende ooievaars geteld
Lees ook:Redelijk aantal bruinvissen tijdens nazomertelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.