Dode zone in golf van Mexico dreigt recordgrootte te bereiken

In de Golf van Mexico bevindt zich momenteel een ‘dode zone’ die een zo groot dreigt te worden als de staat New Jersey. De National Oceanic and Atmospheric Administration voorspelt dat de jaarlijkse dode zone in juli een oppervlakte zal omvatten van meer dan 21.000 vierkante kilometer, zo’n procent groter dan de gemiddelde omvang van een dode zone. Biologen spreken over een dode zone als de hoeveelheid zuurstof in een bepaald marien biotoop zo stern verminderd is dat er amper nog leven mogelijk is. Dode zones ontstaan vaak door het gebruik van meststoffen die in het water terechtkomen. In de Golf van Mexico is het gros van die meststoffen afkomstig uit de Mississippi, een rivier die uitmondt in de Golf. Deze rivier stroomt door het hart van het Amerikaanse landbouwgebied en neemt zo allerlei meststoffen met zich mee. Resten van de meststoffen zijn het ideale voedsel voor algen. Wanneer de algen sterven en naar de bodem zakken worden ze uiteindelijk opgegeten door bacteriën. Die bacteriën vermenigvuldigen zich en halen op hun beurt weer al het zuurstof uit het water, met massale vis- en krabbensterfte als gevolg.

Lees ook:Oceanen worden steeds zuurstofarmer
Lees ook:Honderdduizenden dode vissen aangetroffen in Redondo Beach
Lees ook:Nasleep olieramp richt massaslachting aan onder dolfijnen
Lees ook:Massale vissterfte in Brabant
Lees ook:Massale vissterfte in Midden-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.