Aardpython heeft dikste huid van alle slangen

Foto: Ltshears, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De aardpython (Calabaria reinhardti) is de slang met de dikste huid ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het Journal of Morphology. De betrekkelijk kleine pythonsoort (circa een meter lang) eet voornamelijk knaagdieren en is uitgerust met een huid die gemiddeld maar liefst vijftien keer zo dik is als het vel van andere slangensoorten. Het reptiel is hierdoor ongevoelig voor de beten van andere dieren, waaronder zijn prooien. De dikte van de aardpythonhuid wordt vooral bepaald door de manier waarop het bindweefsel is verdeeld. Onder de schubben van het de aardpython bevinden zich meerdere lagen collageen, die precies op elkaar aansluiten door een opvallend zigzagpatroon. Een vergelijkbaar patroon vinden we bij neushoorns, zoogdieren die ook uitgerust zijn met een enorm sterke huid. De dikke huid komt aardpythons goed van pas bij de jacht. De slangen eten namelijk vooral babyknaagdieren. Vaak worden ze bij het nuttigen van hun maaltijden aangevallen door de ouderdieren van de hulpeloze jongen. Maar de beten van deze dieren dringen dus niet door de huid van de wurgslangen heen.

Bronnen: Nu.nl, Science

Lees ook:Paleontologen Reconstrueren schutkleur Psittacosaurus
Lees ook:Vogels bang voor zigzagpatroon adders
Lees ook:Groenlandse walvissen scrubben hun huid in ondiepe kustwateren
Lees ook:Huidetende wormsalamander ontdekt
Lees ook:Een gloednieuw velletje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.