Octopussen kruipen over het strand in Wales

Foto: Albert Kok, Wikimedia Commons/publiek domein

Wandelaars en biologen stuitten onlangs op een even verrassend als spectaculair tafereel: een groep van twintig tot 25 octopussen kroop drie opeenvolgende nachten over een strand in Wales. De weekdieren komen in alle wereldzeeën voor, maar dat ze ’s nachts over het strand kruipen is behoorlijk uniek. De experts hebben geen idee waarom de intelligente octopussen, die een halve meter lang kunnen worden, zich op het strand in het westen van Wales begeven. Mogelijk hebben de najaarsstormen het richtingsgevoel van de dieren beïnvloed. De koppotigen worden wel geregeld gezien voor de kust bij New Quay, in het graafschap Ceredigion. Hier verschuilen ze zich in rotspoelen, zo’n twee tot 3 meter onder het wateroppervlak. Hoewel octopussen wel korte tijd op het land kunnen overleven, krijgen passanten wel het advies om de dieren zo snel mogelijk terug in het water te zetten. Het is dan wel verstandig om op te passen voor de vlijmscherpe snavel waarover de octopus beschikt.

Lees ook:Octopussen reageren op HD-tv
Lees ook:Octopus gebruikt kokosnoot als schild
Lees ook:Darminhoud potvis levert 15.000 euro op
Lees ook:Grote pijlinktvis aangespoeld bij Nieuwpoort
Lees ook:Potvissen aangespoeld op Duits Waddeneiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.