Potvisstrandingen van 2016 mogelijk gelinkt aan zonnestormen

Foto: Gabriel Barathieu, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Een recent verschenen onderzoek suggereert dat zonnestormen een rol hebben gespeeld bij de grote potvisstrandingen in januari 2016. Destijds stranden 29 mannelijke potvissen (Physeter macrocephalus). Een aantal van de dieren kwam terecht op de kusten van Duitsland, Frankrijk, Engeland en Denemarken. Zes van de potvissen spoelden aan op Texel. De potvissen zwemmen normaal langs de westkust van Engeland en Ierland naar Noorwegen, maar waren nu waarschijnlijk de Noordzee in gezwommen. Het was onduidelijk waarom de potvissen waren verdwaald, zeker omdat de dieren allemaal gezond en weldoorvoed leken en beschikken over een nauwkeurige, natuurlijke sonar. Onderzoekers komen nu met een interessante theorie. Zij denken dat de potvissen zijn aangespoeld omdat diverse zonnestormen eind 2015 het aardmagnetisch veld hebben verstoord. Veel diersoorten, waaronder tandwalvissen zoals de potvis, gebruiken het aardmagnetisch veld om te navigeren en kunnen in de war raken van plotselinge veranderingen binnen het veld. In de oceaan hebben de dieren alle ruimte en alle tijd om fouten te corrigeren. Maar in het ondiepe water tussen Schotland en Noorwegen is er niet veel ruimte. Potvissen kunnen tot wel honderd kilometer per dag afleggen en waren tegen de tijd dat ze hun fout ontdekten mogelijk al te ver de (te) ondiepe Noordzee in gezwommen.

Lees ook:Zeeschildpadden vinden weg naar geboortestrand aan de hand van aardmagnetisch veld
Lees ook:Zeeschildpadden vinden geboortestranden door fluctuaties in aardmagnetisch veld
Lees ook:Opnieuw potvissen aangespoeld op Texel
Lees ook:Potvissen in problemen voor Chinese kust
Lees ook:Zeeschildpadden gebruiken aardmagnetisch veld ter oriëntatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.