Orang-oetan die gebarentaal kende overleden

Foto: David Arvidsson, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

De orang-oetan Chantek, die bekendheid verwierf met het leren van gebarentaal, is maandag op 39-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de dierentuin in het Amerikaanse Atlanta laten weten. Chantek, die zijn hele leven in gevangenschap leefde, werd van jongs af aan door zijn verzorgers opgevoed als een mensenkind. Hij leefde negen jaar bij antropoloog Lyn Miles, die hem onder meer leerde zijn kamer schoon te maken en de route naar een restaurant te onthouden. Als klap op de vuurpijl leerde Miles de orang-oetan Amerikaanse gebarentaal. Chantek kende in totaal zo’n honderdvijftig tekens en gebruikte zijn kennis regelmatig om met verzorgers te communiceren. Volgens de dierentuin viel hij vanwege zijn verlegen, wat schuwe karakter echter vaak terug op de voor orang-oetans gebruikelijke gebaren. Chantek leed aan een hartkwaal, maar het is nog onduidelijk of de mensaap ook aan die aandoening is bezweken.

Lees ook:Oudste orang-oetan van Nederland overleden
Lees ook:Orang-oetan met personenrechten mogelijk vrij
Lees ook:Rokende orang-oetan moet afkicken
Lees ook:Oudste orang-oetan ter wereld overleden
Lees ook:Orang-oetan Karl viert vijftigste verjaardag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.