‘Roze’ panter gezien in Zuid-Afrika

Panters zijn normaal alleen in tekenfilms roze, maar in werkelijkheid meestal gelig bruin met zwarte stippen en soms zelfs gitzwart. In het Zuid-Afrikaanse natuurreservaat Madikwe loopt momenteel een mannetjesluipaard rond met een roodachtige, zelfs naar roze neigende basiskleur. Het dier is al meermaals gespot door verschillende toeristen, maar is pas kortgeleden voor het eerst gefotografeerd. Volgens Luke Hunter, directeur van het Amerikaanse Panthera, wordt de opvallende kleur veroorzaakt door een genetische conditie die de aanmaak van rood pigment stimuleert of juist de vorming van donker pigment remt. “Het komt maar heel zelden voor bij luipaarden. Sterker, ik ken zelfs geen ander praktijkvoorbeeld van een luipaard met een vergelijkbare kleur als het exemplaar in Madikwe.” Het lijkt er niet op dat de Zuid-Afrikaanse luipaard veel last heeft van zijn afwijkende huidskleur, want de prachtige roofkat ziet er weldoorvoed en kerngezond uit.

Bron en foto: National Geographic News

Lees ook:Twee zeldzame roze spreeuwen gezien in Nederland
Lees ook:Jacht op luipaarden voorlopig verboden in Zuid-Afrika
Lees ook:Zeldzaam roze nijlpaard gezien in Kenia
Lees ook:Luipaard doodt vijf Nepalezen
Lees ook:Scholen dicht in Indiase stad na waarneming meerdere luipaarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.