Europees Hof dreigt Polen met hoge boetes voor het kappen van oerbos Bialowieza

Foto: Jacek Karczmarz, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Het Europees Hof van Justitie is van plan om Polen een forse boete van minstens honderdduizend euro per dag op te leggen als het land doorgaat met het kappen van bomen in het oerbos Bialowieza. Kappen is alleen toegestaan als de veiligheid van bezoekers in het geding is, aldus het hof in Luxemburg. De Europese Commissie sleepte Polen in juli voor de Europese rechter wegens de ‘grootschalige en onherstelbare’ kapactiviteiten in het laatste oerbos van Europa. De kap is in strijd met de natuurbeschermingswetten en vormt een ernstige bedreiging voor een gebied dat Unesco-werelderfgoed vormt. Tal van zeldzame planten- en diersoorten ondervinden schade van de werkzaamheden. Het EU-hof gelastte Polen eind juli te stoppen met kappen, maar de Poolse bopsbeheerautoriteiten lieten desondanks weten gewoon door te gaan met de werkzaamheden. Volgens de Polen is de houtkap nodig om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan. Dat is volgens het hof echter niet voldoende aangetoond.

Lees ook:Polen gaat door met houtkap in Bialowieza
Lees ook:Vogelbescherming roept Polen op om te stoppen met kapwerkzaamheden Bialowieza
Lees ook:Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed
Lees ook:Great Barrier Reef behoudt status
Lees ook:Beschermingsplan Groot Barrièrerif oogst vooral kritiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.